vrijdag 1 mei 2009

Er was eens ...

Even een kleine enquete onder de trouwe lezers. Trouwe lezers, ik wil hierbij een appel doen op ons gemeenschappelijke geheugen. Een tijdje geleden herinnerde ik me ineens een serie uit mijn kindertijd: Er was eens ... Met een tweeledig doel voor ogen heb ik meteen twee DVD boxen van deze serie aangeschaft: enerzijds de diversiteit van het Nederlandse taalaanbod vergroten en anderzijds de kinderen een beetje kennis van de geschiedenis bijbrengen. Met als gevolg dat we nu al een paar maanden op de vrijdagavond in sneltreinvaart de wereldgeschiedenis voorbij zien komen.

Maar wat ik nu graag zou willen weten is wie deze serie ook nog van vroeger kent en wat er herinnerd wordt. Reacties hoeven niet perse in blogreactievorm - ik weet dat het sommigen afschrikt om een blogidentiteit te creeeren - maar kunnen ook gemailed worden. Om de herinnering een beetje op te frissen hier de DVD cover:

17 opmerkingen:

  1. nooit van gehoord!
    ik moet alleen aan een stripboek denken waarin ze terug gingen in de tijd. het enige dat ik me daarvan herinner is een onnodige scene waarin een man geen zout op zijn eitje wil omdat dat slecht is voor zijn bloeddruk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Och ja, dat was een geweldige serie. Spannende verhalen, verteld met gevoel voor het absurde. Ik heb nog jaren gehoopt op een herhaling. Ik herinner me een aflevering over de Italiaanse stadstaten. Gemaskerde edelen die elkaar in donkere steegjes met dolk of mes belaagden. Dat speelde ik na, met blokken en playmobil.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Briljante serie! Grappig ook hoe altijd dezelfde figuren terugkomen in alle tijden. Een man met donker haar en een kleine roodharige waren altijd de slechterikken en de jongen en meisje waren 'goed'. Ze hadden van die Playmobiel gezichtjes. Later is de serie nog de ruimte ingegaan, waarin dezelfde figuren eigenlijk nog hetzelde deden. Daar heb ik van overgehouden dat een paar sterren die de letter W vormen in de lucht het Andromeda stelsel vormen, dat stond op sommige shirtjes. Leuk .. als mijn kinderen wat groter zijn ook eens aanschaffen! (zoon zit nu nog in de Barbappa tijd, ook zo'n klassieker)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ben hier gekomen via emigratienet.nl (met moeite).
    De serie ken ik wel, maar ik vond de begintune altijd op het griezelige af en keek de serie dan ook niet graag.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb er wat moeite met de series. Als kind zag ik er een paar (Duitse) afleveringen van, maar volgens mij hebben mijn ouders het dan opgegeven, en ik begrijp nu ook best goed waarom. De geschiedenis suist zo snel voorbij dat wij het nauwelijks kunnen volgen. Vaak praat de voicover zo snel hij maar kan, omdat hij anders zijn verhaal niet afkrijgt. En dan dat mensenbeeld, je hebt dus wetenschapper, soms een beetje in de war (goed), knappe slimme aanpakker (goed), onverwoestbare beer (goed), en lelijke gemene kerels met rode neuzen, de ene heel dom, de andere sluw maar ook heel dom, die nooit success hebben. De beer slaat hen gewoon op het hoofd, afgehandelt. Voor hun misdaden hebben de roodneuzen ze geen andere motivatie dan hun boosheid. En of je nu bij de Fransen kijkt, de Indianen, de Atzteken, overal de zelfde karakteres. Er zit een simplificierende pessimisme in het geheel, die onderstreept word door de laatste scene van de inleiding, waarin men de slimme naar een raket ziet rennen, achtervolgd door roodneuzen, natuurlijk. De raket start, we zien hem nu vanuit de ruimte omhoogkomen, en onder de rakket ontplofft de aarde. Tja, uiteindelijk is het toch allemaal voor niks geweest, die hele geschiedenis. Voor een kinderuitzending vind ik dat een beetje eenzijdig. Wij proberen de kinderen juist uit te leggen dat het niet altijd zo duidelijk is, wie de 'boze' is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gans, denk jij aan Suske en Wiske??? En hun tijdmachine, en noem je dat 'een stripboek'?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Natuurlijk weet ik dat nog. Sterker nog, naast de impact van mijn eerste geschiedenisles over het everzwijn is deze serie reden twee waarom ik ooit geschiedenis ben gaan studeren. Nooit spijt van gehad. Maar ja, ik ben dan ook een stuk kritieklozer dan Alex. En David, vergis ik me of hebben we in het iets minder verre verleden wel eens samen op de bank op een herhaling zitten hopen? Er was eens het lichaam vond ik ook wel aardig maar deed me minder, anders was ik wel biologie gaan studeren. De begintune staat me nog helder voor de geest, geweldig, samen met de oogjes (?) rechtsboven in beeld die het jaartal aangaven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @logologics: Nee, ik bedoel niet Suske en Wiske. Misschien was het een serie van telkens 1 pagina in de Donald Duck of een ander tijdschrift. Wacht, ineens springt er een titel in mijn hoofd: 'van nul tot nu'.
    Ja, ik heb het: http://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Nul_tot_Nu, dat is 'm.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik geloof niet dat ik er enige feitenkennis aan over gehouden heb noch dat ik een vertekend beeld over de goeden en slechten in deze wereld heb ontwikkeld (maar dat kan natuurlijk nog blijken). Ook ben ik geen geschiedenis gaan studeren. Ik herinner me vooral dat ik het erg leuk vond; het was een tekenfilm maar toch wat echter dan ScoobyDoo (die maakte ook veel te idiote geluiden). Dus ik heb alle educatieve doelen inmiddels overboord gegooid evenals alle kritiek van de oververantwoorde ouder. De kinderen lachen gewoon keihard als er een bad guy in elkaar geslagen wordt, en ik probeer alsnog (vergeefs) wat feitenkennis bij te spijkeren. Gans, van "nul tot nu" doet ook veel vage bellen rinkelen. Zorgwekkend toch dat geheugen, of een zegen, zo'n zeef?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Om misverstanden te voorkomen: Die vorige reactie was dus niet van Logo maar van mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ken hem niet, voor mijn tijd denk ik...:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Voor mijn tijd ... dat moet marian-collega zijn en niet marian-zus (die heeft ook een groen bloemetje bij en reactie, bedenk ik net). Logo alias A heeft net even de release datum opgezocht in NL, en dat was maart 1979 (http://www.imdb.com/title/tt0264244/releaseinfo), ik was nog maar net vier.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Rekenen kan ik ook niet meer. Ik was net zes.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hij is van mijn tijd, ik ken 'm wel en heb er met heel veel plezier naar gekeken. Maar ik weet me geen scenes meer te herinneren. Of het veel heeft bijgedragen tot mijn kennis van de vaderlandse geschiedenis... ik denk het niet. Maar ik ben hoe dan ook slecht in geschiedenis, ik heb het niet gekozen op school, ik ging voor economie. Maar zonder historisch besef is dat een gevaarlijke bezigheid weet ik nu!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. dankzij die serie weet ik wel mooi de ware ontstaansgeschiedenis van de mona lisa en hoe babies worden gemaakt... je hebt gelijk alexander, misschien ging het toch een beetje te snel.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @Werner: jawoor, de pasgetrouwde man praat natuurlijk over Mona Lisa en babies :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dat was inderdaad marian-collega en het klopt: in 1979 ben ik weliswaar verwekt, maar heb ik die serie dus niet meegekregen...

    BeantwoordenVerwijderen