vrijdag 8 juli 2011

Cumshewa

De volgende ochtend ligt het hertje er nog. We genieten een ontbijt van scrambled eggs op het vuur, door kok Jakob. Dan pakken we ons kamp weer op. Iedereen is verantwoordelijk voor een eigen kayak. Er zijn twee dubbele kayaks en drie enkele. Vandaag gaat de tocht naar Cumshewa, waar we zullen kamperen bij de restanten van een Haida dorp, en enige waar dat mag en waar geen watchmen zijn. Het kayakken is rustig en rustgevend en ik denk al lang niet meer aan mijn laptop, een andere wereld. Nu is er alleen maar 'chop' 'chop' van mijn peddel in het water, en zie ik alleen het wateroppervlak, de wolken en rotsen die boven het wateroppervlak uitsteken. De zee is rustig en het weer is mild. Op Cumshewa is een zoetwaterstroom, waar we de drinkwaterzakken opvullen. Op de heenweg lopen we zien we hoe bomen langzaam de oude totempalen overnemen.


Sommige palen zijn opgericht om aan te geven hoe genereus de een of andere leider was; iedere inkerving staat voor een potlach, een feest voor de hele omgeving, en hoe meer inkervingen hoe meer potlaches en hoe meer potlaches hoe vrijgeviger de persoon.

Op de terugweg vinden we een dode bald eagle (Amerikaanse zeearend), met snavel en pootjes nog intact. Jo purkt er lekker op los en laat ons enthousiast alles zien.


Er is een cabin van de chief met daarvoor een steen in de vorm van een adelaar; de chief is van de Eagle Crest. Iedere Haida familie (of de grotere moiety eenheid) heeft een crest, Raven of Eagle. Verder is er een schiereilandje, waar we met laagtij naartoe kunnen wandelen.


Ook is er een wondermooie Ama beach. Hoe kunnen we nog ooit in een hokje tussen vier muren zitten, aangesloten op een rioolpijp?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten