zaterdag 10 oktober 2009

Binnentemperatuur

Gisterochtend is tante M met de greyhound naar greener pastures vertrokken. Wij hadden dus een beetje een gat te vullen. Bij wijze van experiment hebben wij toen maar geprobeerd om het huis, dat in de ochtend een starttemperatuur van 10 Celsius had, met de houtkachel alleen op te warmen. Met als gevolg dat A en ik om het houtkacheltje geplakt zaten, met 3 truien aan en de laptops op schoot.

De grafieken boven en beneden geven inzicht in de temperatuursontwikkeling binnenshuis tussen 9 uur AM 's ochtends en 9 uur PM 's avonds. Wat meteen opvalt is dat deze geen normaal-verdeling vertoont. De tweede bult boven suggereert een bimodale verdeling. Eh ja ... we hebben tussen 5 en 6 PM de verwarming van 8.5 Celsius naar 16 Celsius gezet, om toch in een soort gemoedelijk klimaat ons avondeten te kunnen nuttigen. Was tussen 9AM en 5PM de temperatuur opgekropen van 10 tot 13.5 Celsius, nu vloog ze ineens tussen 5 en 6PM van 13.5 naar 16 Celsius.


Als we proberen de InsideTemp te voorspellen dan blijkt het beste model te bestaan uit een interactie-effect van Time en OutsideTemp (p = 0.0126, met een negatieve coefficient) en een hoofdeffect van BaseTemp (p = 0.0001). Time = de tijd in uren uitgedrukt tussen 9AM en 9PM. OutsideTemp = de temperatuur vastgesteld door the Weatheroffice op Edmonton City Center Airport. BaseTemp = de temperatuur op de thermostaat. NumberPeople (= hoeveelheid personen in huis) had geen significant effect op de temperatuursontwikkeling binnenshuis.

En wat is de moraal van dit verhaal?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten